Stor bevilgning til ungdomssatsninga!
- flere aktiviteter for ungdommen

Fornøyd giver og mottakere. Fra venstre banksjef Stig Sæther, DNT ungs leder Kjersti Gürgens Gjærum og aktivitetsleder Asgeir Domaas Pedersen Foto: Gunn Elin Fedreheim

Banksjef for Sparebanken Nord-Norges avdeling i Harstad, Stig Sæther, ble glad for søknaden fra DNT ung Harstad om midler til frilufstlivsaktiviteter for undgom. -Når søknadene fremmer flotte tiltak rettet mot ungdommen, er det ikke vanskelig å støtte opp om dem, uttalte Stig Sæther i et møte med Harstad Turlag mandag 26. april.

Friluftskvelder og langsiktige planer

På møtet i Sparebank 1 Harstad sine lokaler, deltok DNT ungs leder Kjersti Gürgens Gjærum, aktivitetsleder Asgeir Domaas Pedersen, daglig leder Jørn Arild Thorvaldsen og banksjef Stig Sæther. I søknaden til Samfunnsløftet lå det inne flere spennende planer for Harstad Turlags ungdomssatsning. -Friluftskveldene vi er i gang med er et av tiltakene vi søkte midler til, sier Asgeir. Og han forteller videre at det ligger inne planer om både Basecamp og et prosjekt om Unge naturtalenter i søknaden. -Vi har langsiktige planer for ungdomssatsninga, og er stolte over planene og de nye konseptene, forteller Jørn. -Og med midlene fra Samfunnsløftet har vi handlingsrom til å få det til, sier en entusiastisk daglig leder, Jørn. Asgeir føyer til at de planlegger både foredrag, filmkvelder og det å reparere turutstyr som del av friluftskveldene når de kan ta aktivitetene inn igjen.

Følger opp kommunale satsninger på ungdom

Satsninger rettet mot ungdom er ønskelige i Harstad. -Dette er jo ikke en kommunal satsning, men vi er jo opptatt av tiltak som går rett inn i kommunens satsninger på ungdom, forteller Stig. Jørn føyer til at det er en utfordring at ungdom forsvinner fra aktiviteter i byen nå. -Vi håper jo at Samfunnsløftet kan bidra til at ungdom har flere aktiviteter å delta på, og at de får lyst til å komme tilbake til byen etter utdanning, føyer Stig til. Stig forteller videre at styrken ved slike tiltak som Harstad Turlag har søkt om ligger i det at det kan skapes kontinuitet på en ungdomssatsning.

Midler som skaper aktiviteter for Harstads ungdom
Midler som skaper aktiviteter for Harstads ungdom Foto: Gunn Elin Fedreheim

Ei godt etablert gruppe

DNT Ung Harstad ble startet opp i 2017, og da som nå står Kjersti Gürgens Gjærum i spissen. Ho forteller at det er rundt 200 ungdommer som er medlem i turlaget, og at det alltid er rom for flere. De som utgjør styret i DNT Ung har deltatt på flere samlinger og møter i regi av DNT Ung nasjonalt, og Harstad har vunnet flere priser for arbeidet så langt. -Vi har varierte aktiviteter, forteller Kjersti, -og disse har vi gjerne i samarbeid med andre som klatreklubben og kajakklubben, fortsetter ho. Kjersti forteller videre at deltakerne oftest er under 20 år og at det er god kjønnsfordeling på turene. -Vi ser jo også at på flere av aktivitetene trekker vi deltakere fra hele regionen, forteller Kjersti. -Og når vi har faste aktiviteter på hverdager er det klart at det er enklere for alle rundt Harstad å delta, sier ho videre.

Ungdom som opplever samarbeid, mestring, læring og å teste grenser

I søknaden til Samfunnsløftet spesifiserte turlaget at de ønsket å bidra til ulike arenaer der ungdommer skal oppleve samarbeid, mestring, læring og teste grenser i en trygg ramme med friluftsliv og DNT som overbygning. -Det er et poeng å få til et tilbud som alle kan delta på, uavhengig av tro, kjønn og økonomisk evne, forteller Jørn. Stig utdyper at de via Samfunnsløftet er bevisste på å løfte frem andre aktiviteter enn idrett. -Vi ser jo at det å være på tur har tatt helt av, også blant ungdom, sier Stig. Han poengterer at det er viktig å treffe unge som ikke er i idrettsmiljøet og. -Rent overordnet ser vi jo at det alltid er behov for tilbud til ungdommene. Stig runder av møtet med å oppfordre til god kontakt mellom Samfunnsløftet og turlaget. -Det er viktig for oss å gi overskuddet fra Sparebank 1 Nord-Norge tilbake til landsdelen, og det er da lett å støtte opp når det er gode tiltak som forsøker å bidra til å løse de regionale utfordringene, avslutter Stig.