Sommertur fra Tjeldsundbrua til Øse

Asgeir Sulen Hovland nyter finværet på tur fra Tjeldsundbrua til Øse

En av våre ivrige turledere, Asgeir Sulen Hovland, gikk i sommer fra Tjeldsundbrua til Øse sammen med to kompiser og fire hunder. De gikk dermed Harstad Turlags lengste løypetrase, som er på hele 67 km. På turen passerer en Skoddeberghytta og Blåvatnhytta samt Niingshytta (Evenes turlag). I tillegg passeres den samiske boplassen Vilgesvarre.

Asgeir, Håkon Stornes og Daniel Olsen brukte fire dager på turen. – Det var en fin tur med mye opp og ned, og mye kryssing av små elver og bekker, forteller Asgeir. – Men samtidig var det utrolig mye flott landskap, fortsetter han, og han fremhever spesielt Skittendalen som utrolig vakker.

Lange dagsetapper i svært variert landskap
Den første etappen for guttene gikk fra Tjeldsundbrua til Geitvatnet. Dette var ni timers gåing, og her campet guttene i lavvo. Dag to gikk turen videre til Blåvatnhytta. – Denne dagen var det mye opp- og nedstigning, og vi brukte 11 timer på denne, sier Asgeir. Dag tre gikk turen mye nedover fra Blåvatnhytta, via Niingshytta (Evenes Turlag) og til Skoddeberghytta. Turen to 10 timer. – Fra denne dagen vil jeg fremheve kryssinga ved fossen ned til Skoddeberg som litt skummel, men siden dette var litt utpå sommeren gikk det greit, poengterer Asgeir. Men han vil ikke anbefale at noen går ned der på våren. Den siste etappen gikk fra Skoddeberghytta til Øse. Det var ca 10 timer med gåing, og ble av gutta kalt sjarmøretappen. – Dette var den dagen det var enklest terreng å gå i og lite opp og ned, forteller Asgeir. Men også her er det en småskummel nedstigning til Elvedalen ved siden av elva. – Her er det viktig at man ikke kommer utenfor den rødmerkede stien, oppfordrer Asgeir.

Asgeir på trappa på Blåvatnhytta.
Asgeir på trappa på Blåvatnhytta. Foto: Asgeir Sulen Hovland

Mer fokus på løypemerking
Til tross for en fin tur, oppfordrer Asgeir til bedre ivaretakelse av løypa fra Tjeldsundbrua til Øse. – Den eneste strekningen som var tilstrekkelig merket var fra Tjeldsundbrua til Geitvannet, forteller Asgeir. Så vidt turlaget kjenner til er det ikke mange som går vår lengste løypetrase i et strekk, og daglig leder Jørn Arild Thorvaldsen uttrykker at han ønsker å høre Asgeirs erfaringer med løypa for å ta med i det videre arbeidet. – Løypeutvalget jobber systematisk for å bedre vårt løypenett, og vi må bare prioritere tiltakene ut fra økonomi og dugnadskapasitet, forteller Jørn. Han oppfordrer samtidig alle som kan tenke seg til å bidra til å merke løyper, kloppe stier osv. til å melde seg. – Et nylig gjennomført merkekurs hadde ni deltakere, og disse kan ikke gjøre alt, men de vet i alle fall hvilke krav som stilles til merking, forteller styreleder Nils Erik Bakke. Jørn og Nils er skjønt enige i at merking av løyper er en viktig jobb som turlaget må sette enda større fokus på fremover.

Anbefales til de turvante
Asgeir forteller at de traff et følge på tre personer som gikk motsatt vei. – Overraskende nok var det ellers ingen folk, forteller han. Han vil anbefale turen til folk som er godt trent og vant til å være i fjellet. – Vi gikk jo en hel dag i skodderegn, så kunnskap om navigering er veldig viktig, sier Asgeir. Samtidig sier han at løypa egner seg for de som takler opp- og nedgåing. – Men uansett vil du oppleve sykt fint landskap med mye variasjon, avslutter Asgeir.

Harstad Turlag takker for beskrivelsen fra et av våre mindre profilerte områder!