Oppgradering av Heiaområdet

Maistua utvendig
Maistua utvendig Foto: Raymond Knudsen

Førstkommende helg blir det stor innsats på Heia og området rundt i regi av Harstad Turlag. – Et viktig nærturområde skal nå tilrettelegges i langt større grad, forteller styreleder Nils Erik Bakke. På lørdag blir det dugnad både på Maistua og med skogrydding i området ned fra Heia.

Tilrettelegging for skikjøring

Harstad Turlags fjellsportgruppe har fått tillatelse fra grunneierne i Heiaområdet til å rydde skog og dermed tilrettelegge enda bedre for skikjøring i området. Leder av fjellsportgruppa, Tore Forthun, forteller at Heia er en av de desidert mest besøkte toppene om vinteren. – Toppen kan tas både før og etter arbeidstid, sier Forthun. Heia hadde slalomheis fram til 1978, og var i sin tid et viktig område for alpine aktiviteter. – Vi forventer at med denne skogryddinga vil det bli enda større aktivitet i bakkene ned fra Heia, forteller Forthun, og legger til at man denne gangen må bruke egen muskelkraft for å komme seg opp. I arbeidet med å kartlegge grunneierne har Harstad kommune vært en viktig samarbeidsaktør, og Forthun til rette en takk både til dem og til grunneierne i området.

Den planlagte traséen som skal ryddes.
Den planlagte traséen som skal ryddes. Foto: Tore Forthun

Eventyrlig oppussing

På Maistua er arbeidet allerede i gang, og i neste uke starter tv-produksjonen. Hyttetilsyn Hans Anton Uhre er dugnadsleder på Maistua. – Vi har allerede ryddet og tømt et lite lagerrom og toalettrommet, og skal til helga male dette med den hensikt å sette inn et forbrenningstoalett, forteller Uhre. Daglig leder Jørn Arild Thorvaldsen holder i trådene for prosjektet, og kan fortelle om et omfattende arbeid med å koordinere aktørene. – I tillegg til selve tv-produksjonen skal PEAB Bjørn Bygg inn og gjøre et stort arbeid. Deres arbeid starter også i neste uke, forteller Thorvaldsen. – Vi må jo også koordinere alt i forhold til helikoptertransport, og vi regner med å ha fire runder med helikopterfrakt i regi av Heli-Team, kan Thorvaldsen fortelle. I tillegg er både Byggesystemer og Hålogaland Ressurs viktige aktører inn i prosjektet. Initiativtaker til prosjektet, Gunn Elin Fedreheim, forteller om svært stor velvilje fra lokale aktører. – Uten disse bidragene fra viktige bedrifter i Harstadområdet hadde vi ikke kunnet gjennomføre dette prosjektet, forteller Fedreheim.

Folkefest

Harstad Turlag gleder seg til å vise frem Maistua, og ikke minst til selv å se hvordan resultatet blir. – Vi inviterer til stor folkefest der oppe 24. september klokken 17 forteller Gunn Elin Fedreheim. – Det blir aktiviteter for ungene, mulighet til å kjøpe seg middag og kanskje får vi til noe underholdning fra scenen og. Og selvsagt lover turlaget at alle får komme inn og se den nyoppussede hytta! Også folkefesten skjer i samarbeid med mange aktører. Aktiv Events og SAMs lekeland skal bidra, lydutstyr lånes ut fra Topcoat, Kiwi Gangsås sponser frukt og grønt, og ikke minst skal Rå videregående skole stå for matservering både på folkefesten og under hele produksjonen. – Vi møter enorm velvilje uansett hvor vi henvender oss, og er utrolig glade for at alle ser at denne produksjonen og tv-sendinga vil ha stor verdi for Harstad og ikke bare for Harstad Turlag, forteller Fedreheim.

Går så det suser

Bakke forteller at disse to dugnadsaktivitetene er to av svært mange aktiviteter i turlaget. – Til nå i år har vi hatt over 800 deltakere på turene våre, og vi er stolte over å ha et tilbud som favner både barn, unge, voksne og de aller eldste, forteller Bakke. I løpet av høsten skal turlaget også planlegge aktiviteter for personer med utviklingshemming. – Nasjonalt har DNT satset lenge på friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede, og nå ønsker vi også å tilby dette, kan Bakke fortelle. Videre er det stor aktivitet på hyttefronten, og i disse dager er arbeidet med montering av nye Haakonsbu godt i gang. – Det nedlegges en enorm innsats av våre frivillige, og i tillegg får vi ny medlemsrekord omtrent hver måned, avslutter en entusiastisk Bakke.

Fra turen til Blåhatten tirsdag 7. august.
Fra turen til Blåhatten tirsdag 7. august. Foto: RannVeig Lind

Stort løft for Heiaområdet

Med arbeidet som turlaget legger ned både med skogrydding og Maistua, vil Heiaområdet bli enda mer attraktivt for turgåere. – Nærfriluftslivet er viktig i hverdagen, og noe det satses mer og mer på både fra myndighetenes side og fra DNTs side, forteller Bakke. Forthun legger til at dette blir et stort løft for hele området, og forventer at Maistua vil benyttes også av mange toppturfolk når den nå vil fremstå i ny versjon.

Fjerde sesong av Eventyrlig oppussing starter på TV3 i september. Episoden om Maistua vil avslutte sesongen og vil derfor ikke vises før i desember.

Skrevet av Linda Nilsen 9. august 2018