Fersk ung turleder

Kjersti Gürgens Gjærum er turlagets ferskeste, og yngste, turleder!

Kjersti Gürgens Gjærum (14) ble nylig Harstad Turlags yngste utdannede turleder da ho besto sommerturlederkurset i regi av Troms Turlag med glans. Nå tar ho initiativet til å starte ei DNT ung-gruppe i Harstad igjen, og gleder seg til å få med ungdommer ut på tur.

Kurs i strålende sol på Rostahyttene

Kurset gikk over fem dager og kvalifiserer turlederne til å lede fellesturer sommer og høst i til dels krevende terreng. - Kurset var kjempemorsomt og veldig lærerikt, forteller Kjersti. De lærte ikke bare å gå på tur, og Kjersti utdyper hva som ble fokusert: - Vi lærte det å være i en lederrolle, kunne ta vare på andre, og kunne ta seg fram i alt slags vær, om orientering, kart og kompass, ernæring, om å bruke naturens ressurser, om DNT og tilbudet deres og hvordan man bruker hyttene. Styreleder i Harstad Turlag, Nils Erik Bakke, er svært fornøyd med den ferske turlederen. – Det er veldig bra at Kjersti fikk tatt turlederkurset. Med denne utdanninga er ho svært godt kvalifisert til å lede turer, og vi tror ho vil bli en sterk ressurs i turlaget og ikke minst i ei DNT ung-gruppe.

Deler av turfølget i Rostadalen i flotte høstfarger
Deler av turfølget i Rostadalen i flotte høstfarger Foto: Kjersti Gürgens Gjærum

Tur på ungdommens premisser

Nettopp det å starte opp ei DNT ung-gruppe var en av motivasjonsfaktorene til at Kjersti deltok på turlederkurset. Ho er initiativtaker til å starte opp ei DNT ung-gruppe i regi av Harstad Turlag igjen. – Jeg ønsker å bidra til å få få flere ungdommer ut og skape et godt turmiljø blant de unge, sier ho. Fokuset er at det skal være gøy og at de skal kunne ha det gøy sammen. – Det vil være supert å kunne være en gjeng som møtes jevnlig for å gå på tur og ha det gøy, forteller Kjersti. Styrelederen støtter ho i dette, og legger til viktigheten av at dette skjer på ungdommens premisser. Kjersti sier også at det er viktig at ungdommen selv skal få bestemme hvor turen skal gå, hvilken type tur det skal være og hvor vanskelig den skal være. Dette var også noe av det som bidro til at ho ønsket å engasjere seg. – Det er artig at ungdom får bestemme tema for turen og hva man skal spise selv, sier Kjersti.

Kjersti sammen med en av sine beste turvenner.

Kick-off for DNT ung Harstad

Nå inviterer både Kjersti og styrelederen i Harstad Turlag til kick-off for DNT ung. – Mandag 9. oktober møtes vi på Turlagshuset kl 20, forteller Kjersti. Nils Erik skyter inn at det da vil serveres gratis pizza og brus til alle som kommer. Kjersti har målsettingen med møtet klar: - Det er viktig å få på plass ei gruppe med ungdommer som skal bidra til å endre ungdommens holdninger til friluftsliv. Vi vil at DNT ung skal være ungdommens møteplass for gøye og koselige turopplevelser, og for å få en pause fra hverdagen, forteller ho. Den engasjerte ferske turlederen er overbevist om at oppstartsmøtet blir en gøy og fin måte å starte opp ei ny gruppe på. – Vi skal blant annet bli kjent med hverandre, etablere et styre og planlegge turer for 2018 på møtet, sier Kjersti. Dermed er det god anledning for flere til å engasjere seg, og kanskje får Harstad Turlag og Harstads ungdommer gleden av at flere ungdommer gjennomfører turlederkurs? Nils Erik Bakke oppfordrer flest mulig til å komme på kick-offen, og legger til at det er da ungdommene kan vise at de er engasjerte og at de ønsker andre typer turer enn det voksne gjør. – Kun kreativiteten setter grenser for hvilke turer de vil arrangere. Vi voksne vil kun ha en støttefunksjon, så vi er spente på hva de vil komme opp med av spenstige turmål og aktiviteter, avrunder Bakke.

PS - Kjersti er ivrig fotograf, så sjekk gjerne ut noen av de flotte bildene ho tok fra turene i Rostadalen.